HTCinside


Google právě oznámil, že jeho výchozí historie polohy bude automaticky smazána

Google ve středu oznámil, že po 18 měsících automaticky smaže historii polohy uživatelů a aktivitu na webu. Dříve museli uživatelé toto nastavení aktivovat, pokud neměl Google jejich data ukládat donekonečna.

Toto rozhodnutí umožňuje společnosti Google ukládat informace a doporučovat položky, které by vás mohly zajímat na základě vaší předchozí polohy nebo historie procházení, ale které neobsahují roky soukromých dat.

To je to, co se mění.

Sledování polohy Google

Sledování historie polohy Google je ve výchozím nastavení vždy vypnuto. Aktivace však může být užitečná, pokud by produkty jako Mapy Google měly obsahovat personalizovaná doporučení, např. restaurace, které se vám líbí podle vaší předchozí situace. Google však může z vaší historie polohy zjistit, že obvykle chodíte do práce v 8 hodin ráno, a může vám doporučit, abyste odjeli o něco dříve, abyste se v konkrétní den vyhnuli provozu.

Když zapnete sledování polohy, Google bude sledovat vaši polohu s konkrétními podrobnostmi. Můžete to vidět, když uvidíte svou časovou osu v Mapách Google.

Pokud nyní zapnete historii polohy, Google tato data po 18 měsících automaticky smaže. Můžete také nastavit, aby se historie polohy automaticky odstranila každý měsíc nebo každých 36 měsíců.

Sledování webu a aplikací Google

Aktivita na webu a v aplikacích je také automaticky odstraněna každých 18 měsíců, ale pouze u nových účtů. U nových účtů YouTube se historie také odstraní po třech letech.

Ve výchozím nastavení se sledování aktivity na YouTube a v aplikacích a historie YouTube ukládají pro stávající uživatele na neomezenou dobu. Na stránce „Ovládací prvky aktivity Google“ však můžete povolit automatické odstraňování webové aktivity a aplikací nasazených v minulém roce.

„Pokračujeme ve výzvě, abychom udělali více za méně, a dnes měníme naše metody uchovávání dat tak, aby se automatické mazání stalo standardem pro naše základní nastavení činnosti,“ uvedl ve zprávě Sundar Pichai, generální ředitel společností Google a Alphabet.

Další změny ochrany osobních údajů

Google usnadňuje přístup do anonymního režimu pro konkrétní aplikace. V tomto režimu můžete prozkoumávat nebo používat aplikace soukromě. Google neukládá historii vašeho prohlížeče, jeho cookies ani data vašeho webu. Pokud máte aktivovaný anonymní režim, Google v Mapách Google neuchovává historii vašich pohybů.

Díky funkci, která bude ve středu k dispozici pro iPhone a později pro Android a další aplikace, mohou uživatelé klepnout a podržet svůj profilový obrázek ve vyhledávání na Google, Mapách a YouTube a aktivovat režim soukromého prohlížeče. Google oznámil, že brzy povolí soukromé prohlížení ve své rodině aplikací, takže jej nemusíte povolovat v každé aplikaci.

Google uvedl, že také nabídne proaktivnější kontroly ochrany osobních údajů a pomůže uživatelům spravovat jejich nastavení ochrany osobních údajů. Uživatelé mohou také použít vyhledávání pro přístup k nejdůležitějším příkazům účtu Google.